Waterlekkage opsporen in huis uw stappenplan

Een lekkage in huis ontdekken kan behoorlijk wat onrust veroorzaken, maar het vinden ervan kan een uitdaging zijn. Hier vindt u enkele praktische tips en een stappenplan om zelf een lekkage in uw huis op te sporen. Als je de lekkage niet kunt opsporen, geven we u hier wat tips.

Hoe herkent u zichtbare indicaties van een lekkage in huis in een paar eenvoudige stappen?

Voordat u de gereedschapskist tevoorschijn haalt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan zichtbare tekenen van een lekkage. Inspecteer vochtplekken op muren, plafonds of vloeren, kijk naar schimmelvorming, controleer verkleuringen en ruik aan eventuele ongebruikelijke geuren. Deze aanwijzingen kunnen u brengen bij de plek waar de lekkage zich bevindt.

Stap 2: Potentiële probleemgebieden onderzoeken

Controleer op dakpannen die ontbreken, beschadigde dakbedekking of slechte afdichting rond schoorstenen. Ga in de badkamer op zoek naar vochtplekken, scheuren in tegels of lekkages in sanitair zoals de douche, bad of wastafel. Bekijk de leidingen op duidelijke tekenen van lekkage, zoals druppels, vochtige plekken of verkleurde muren in de buurt van de leidingen.

Let op abnormale geuren in de buurt van afvoerpijpen en onderzoek de riolering op lekkage-indicatoren. Onderzoek radiatoren en leidingen op vochtige plekken en luister naar ongebruikelijke geluiden. In sommige gevallen is een lekkage zo ernstig dat het al op diverse plekken te zien is.

Efficiënt vochtigheidsmeters gebruiken

Indien u vermoedt dat er sprake is van een lekkage die niet zichtbaar is, kunt u vochtigheidsmeters toepassen. Deze handige apparaten meten het vochtgehalte in materialen. Een hoge vochtigheidsgraad kan wijzen op een lekkage, zelfs als er geen zichtbare tekenen zijn.

Akoestische inspectie uitvoeren als vierde stap

Luister goed naar eventuele geluiden van waterstroming in de leidingen. Dit kan een indicatie zijn van een lekkage, vooral als het geluid abnormaal is. Bij het lokaliseren van het exacte punt van de lekkage kan een stethoscoop goed van pas komen.

Als u de waterlekkage niet kunt achterhalen, wat dan?

Voorkom overmatig eigen onderzoek of sloopwerk als u niet zeker bent van de lekkageoorzaak. Onnodig gesloop kan de problemen vergroten. Als u na zorgvuldig speuren de lekkage niet kunt opsporen, is het aan te raden om Moorman Totaal Techniek Lekdetectie te contacteren. Het opsporen van lekkages wordt door lekdetectiespecialisten gedaan met behulp van geavanceerde technologieën zoals thermografie en akoestische detectie.

Snel een medewerker spreken?

Bel 085 106 1143

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Lekvrij wonen zo doet u dat
> De meest gangbare lekkages in woningen
> Hoe werkt lekdetectie in de praktijk